הורות: בואו ננפץ את המיתוסים

כל הורה, בין אם הוא חובק את התינוק הראשון לבין אם הוא בדיוק נפרד מילדו שעולה לכיתה א', רוצה כי האוצר שלו יהיה מוגן ושמור. בכך, רבים נעזרים בטיפים ועצות מסבים וסבתות ושאר מכרים, אשר מספקים מלבד עצות טובות: גם מיתוסים שלא תמיד נכונים. דוגמה לכך אפשר לקחת מהעובדה שחום גבוה אצל ילדים לא תמיד מזיק לבריאות, ותינוק אינו תמיד יכול לפתח לבד הרגלי שינה. אז אילו מיתוסים צריך לנפץ? הנה רשימה של כמה כאלה שלא יזיק להכיר ולסתור:

תינוק מסגל הרגלי שינה באופן עצמאי – אז זהו שלא!

התמודדות עם הפרעות שינה בקרב תינוקות, היא בין הראשונות אותן פוגשים הורים טריים. התינוק לא נרדם, אינו ישן לילה שלם ובוכה שעות מרובות בזמן השכבתו לישון. מי שחשב עד כה כי תינוקות מפתחים לבד הרגלי שינה, חשוב שיבין כי תינוקות זקוקים לעיתים לעזרה, לכן כדאי לפנות אל יועצות שינה. זה נכון, כמו כל בני האדם, גם תינוק מתעייף במהירות. אך אין זה אומר כי הוא יודע כיצד נרדמים, איזו תנוחת שינה תתאים לו, כמו גם כיצד להתעלם מרעשים וגירויים.

הנקה תמיד טובה יותר – לא תמיד…

אחד המיתוסים שיש לשים אליהם לב קשור לדרך ההנקה, לצורך וליתרונות שלה. זה נכון, חלב אם נמצא כמתאים ביותר לתינוק וכזה שמגן עליו מפני מחלות. ובכל זאת ישנם מצבים בהם פטמות האם כואבות, האם אינה פנויה להניק בכל שעתיים, וישנם מקרים מעטים בהם נטילת תרופות על ידי האם אינה מומלצת בעת הנקה. בכך, כל אישה עליה להבין האם הנקת התינוק מתאימה עבורה או לא. מלבד הצורך בהנקה, ישנם מיתוסים נוספים שצריך לנפץ, כגון:

כמות חלב – רבות הנשים שטוענות כי אינן מצליחות להניק בשל העדר חלב אם. עם זאת, חשוב לדעת כי כל אישה שילדה יכולה לספק חלב לתינוק על פי דרישתו. פעלי כדי להניק גם אם ההרגשה היא כי אין בשדיים חלב, תוך הקניית הרגלי אכילה של בין 8 עד 12 פעמים ביממה.

כאבים – ישנן נשים שחושבות כי כאבים בעת ההנקה מורים על בעיה. כדאי להבין כי כאב הוא דבר שקורה בשל האינטראקציה עם התינוק שמנסה לינוק, או בשל הלידה שאירעה לפני זמן קצר. במקרים של בעיות בעת ההנקה, מומלץ להיעזר ביועצת הנקה או באחות של בית החולים.

מחלות ותרופות – מי שסבורה כי בזמן שהיא חולה אסור לה להניק את התינוק, טועה. הנקה בזמן שהאם החולה, מייצרת עבור התינוק נוגדנים שמחסנים את הגוף ומועברים דרך חלב האם. בכך ישנם מקרים בהם אין בעיה להניק את התינוק בזמן מחלה. מיתוס נוסף שכבר דנו בו, נוגע לנטילת תרופות בעת הנקה. במקרים כאלה מעטות התרופות שאסור ליטול כאשר מניקים. לכן יש להתייעץ עם רופא ולהבין מתי אפשר להניק ומתי לא.

חום גבוה אצל ילדים זה סימן רע – תלוי מתי ומדוע

רבים ההורים אשר נכנסים ללחץ בזמן שילדם מרגיש חם. ואכן חום בקרב תינוקות יכול להיות דבר מלחיץ שחשוב לבדוק. ולמרות הבדיקה שיש לבצע, כדאי לדעת כי חום גבוה לא תמיד מסכן את הילד או הפעוט, בעוד שישנן מגוון סיבות לעליית חום הגוף. ברוב המקרים הסיבה לחום היא וירוס או מחלה וירלית שגורמת לעליית טמפרטורת הגוף וזאת כדי להגן על הגוף ולחזק את מערכת החיסון.

בכל מקרה, במידה וחומו של הילד עולה, חשוב לא להילחץ או לקחת מידע מאנשים שאינם רופאים ולפנות אל רופא הילדים לאבחון וטיפול. במקרים של עלייה של יותר מ 39 מעלות, יש לנסות לצנן את גופו של הילד ולפנות אל טיפול רפואי.

תרופות סבתא זה שטויות! – לעיתים זה דווקא מועיל

פיזור כורכום על פצעים פתוחים, מריחת שמן זית לשיכוך כאבים, פרוסות תפוחי אדמה על המצח לכאב ראש ועוד, כולן תרופות סבתא שכבר שנים עוברות בין סבתות לאימהות ומשם לבנים ולבנות. זה נכון, ברוב המקרים נענוע של חסה מעל פצע כואב לא ממש יעזור, אך ישנן תרופות סבתא שדווקא כן משפרות את המצב, כמו: שימוש בעלי כרוב עבור שיכוך דלקות וכאבי שרירים, שימוש באבקת קפה לסגירת פצע קטן ושאר עצות טובות שלפעמים עובדות.

לסיכום, הורים טריים לחוצים מטבעם ומיתוסים שאינם מדויקים, עלולים להוסיף סטרס. לכן, בכל מקרה רפואי, יש להתייעץ עם המומחים ולבצע פעולות שאתם בטוחים כי הן יעילות.