איך אפשר לטפל בפוסט טראומה מורכבת שנוצרה מהזנחה הורית?

כאשר אנחנו שומעים את המילה "התעללות" בהקשר של ילדים, עשויים לעלות בנו תחושות רבות שכן מדובר בנושא רגיש למדי. התעללות בילדים, בניגוד למה שנהוג לחשוב, אינה מסתכמת רק בהתנהגות אלימה באופן פיזי או מיני כלפי ילדים, אלא היא עלולה להתבטא גם בהזנחת ילדים. מהי הזנחה, כיצד תזהו ילד הסובל מהזנחה ומה הקשר בין הזנחה לבין פוסט טראומה מורכבת? המאמר שלפניכם אומנם נוגע באחד הנושאים הקשים והמורכבים ביותר, אך חשוב שנהיה ערים לו ומודעים לקיומו.

מהי הזנחה הורית?

הזנחה, על פי ההגדרה היבשה, הינה מילה המתייחסת לחוסר התייחסות, להיעדר טיפול ואף להתנהגות רשלנית. בהקשר של ילדים, מדובר בצורת התעללות של מניעת הצרכים הבסיסיים ביותר של הילד, לרבות הזנה, ביגוד תואם והולם וטיפולים רפואיים. הזנחה הורית יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים רבות, ולמעשה קיימים שישה סוגים של הזנחת ילדים: הזנחה פיזית, הזנחה רפואית, הזנחה רגשית, הזנחה חינוכית, הזנחה מוסרית, הפקרה והיעדר פיקוח. להזנחה כזו עלולות להיות השלכות רבות על חייו של הילד, ובין היתר הילד עלול לפתח בעתיד תסמיני פוסט טראומה מורכבת, מצב נפשי עליו תוכלו לקרוא בהרחבה בפורטל טיפולים ישראל – פורטל טיפול פסיכולוגי מבית מכון חיבורים.

זיהוי ילדים הסובלים מהזנחה הורית

לעתים קשה לזהות כי ילד סובל מהזנחה הורית, מאחר שלא תמיד ישנם סממנים חיצוניים ניכרים, וגם אם ישנם הם לא תמיד מצביעים על הזנחה אלא על עניין נקודתי. אולם, חשוב שנפתח מודעות לקיומה של הזנחה הורית ושנדע לזהות סממנים מחשידים, היכולים להתבטא בדרכים מגוונות. סממנים כאלה, לדוגמה, עשויים להיות התנהגותיים, כמו התנהגות עבריינית, גניבות, ניסיונות אובדניים, בקשות למזון, קושי ביצירת קשר עם מבוגרים וכדומה. כמו כן, קיימים גם סממנים חיצוניים וגופניים, כמו מצב היגייני ירוד, ביגוד מרושל או לא תואם, חוסר תגובתיות, משקל וגובה ירודים, ילדים הסובלים מבעיות ראייה או שמיעה ואינם זוכים לטיפול מתאים לכך ועוד.

 

 

השפעות ההזנחה ההורית

הזנחה הורית עלולה לגרום הן לנזקים פיזיים הן לנזקים נפשיים, ורבים מנזקים אלה יכולים להשפיע על הילד גם בבגרותו. בעוד שנזקים פיזיים עשויים להתבטא בעיקר בפגיעות התפתחותיות (שבמקרים קיצוניים יכולים אפילו להוביל למוות), נזקים נפשיים יכולים להתבטא במגוון צורות ודרכים, כמו דימוי עצמי נמוך, קושי ביצירת קשרים חברתיים, התמכרויות, ניסיונות אובדניים ואפילו פוסט טראומה מורכבת. תסמונת פוסט טראומטית מורכבת יכולה להופיע בעיקר אצל אנשים שסבלו מחוויות טראומטיות חוזרות ונשנות לאורך זמן, כמו במקרים של הזנחה הורית.

טיפול בפוסט טראומה מורכבת

הדרך היעילה לטפל בפוסט טראומה (או בפוסט טראומה מורכבת) היא על ידי פנייה למסגרת טיפולית מתחום בריאות הנפש שמתמחה בטיפול ב-PTSD. במקרים שבהם התסמונת הפוסט טראומטית חמורה במיוחד, ניתן יהיה לשלב יחד עם הטיפולים הרגשיים והנפשיים גם טיפול תרופתי הניתן על ידי פסיכיאטר. טיפול תרופתי נפוץ במקרה של פוסט טראומה מורכבת הוא שימוש בתרופות נוגדות דיכאון.

כמו כן, הטיפול הרגשי המוביל ביותר כיום לטיפול בפוסט טראומה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הידוע גם בשם CBT. טיפול זה מאפשר למטפל ולמטופל לזהות את דפוסי המחשבה השליליים של המטופל ולאמץ במקומם דפוסי מחשבה חיוביים יותר. נוסף על כך, עובד טיפול ה-CBT על חשיפה מבוקרת ובטוחה למה שמעורר במטופל מצוקה או חרדה.

לסיכום, הזנחה הורית הינה נושא מורכב ורגיש, אך לצערנו המודעות בעניין זה ובהשלכותיו אינה גבוהה מספיק.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד