לידה שקטה היא ללא ספק אחד מהתרחישים היותר כאובים שאישה, וזוג, יכולים לעבור. פה המקום לציין שיש להביט קדימה, להמשיך אל עבר ההריון הבא, ותוך כדי לעצור לעקל את החוויה שהייתה. כל אחד בדרך שנכונה עבורה. ניתן לשתף את בן הזוג, חברה טובה ואפילו יש קבוצות תמיכה שמסייעות להפנים ובו זמנית לצמוח מהכאב. לצד התהליך הנפשי, גם יש להכיר בתהליך המעשי. אישה שעברה לידה שקטה לאחר שבוע 22 זכאית ללא מעט זכויות, ממש בדומה לאישה שילדה תינוק חי. כמו כן, ההלכה גם כן מתייחסת לסיטואציה, כך שניתן לספוג לא מעט סיוע מכמה כיוונים משלימים.
מה ההלכה אומרת?
אם נביט בהלכה, נמצא שהיא מציעה התייחסות מכבדת לסוגיה. ההלכה מעניקה התייחסות לערך האובדן, כולל התייחסות לתפילות ייעודיות ומנהגי אבלות ייחודיים. כמו כן, קיים ספר רגיש ומרתק בנושא. הספר נכתב ע"י הרב אברהם סתיו שבעצמו עבר את החוויה הקשה (שם הספר "כחלום יעוף – התמודדות עם אובדן היריון"). מי שייבחן את תפיסת ההלכה בנושא, יימצא שאין חובה לערוך הלוויה, אלא חברת קדישא יכולה לקבור בעצמה את התינוק המת, אם כי כמובן שניתן לבחור להיות נוכחים ואף לבחור להציב מצבה/ לוחית זיכרון. פה נציין שהורים שנדרשים לעמוד בסיטואציה, יכולים לפנות לחברה מתמחה בתחום עבור קבלת סיוע, אם בתחום הקבורה ואם בתחום המצבות. מצבות ביאזי מנוסים בסיטואציה הרגישה וערוכים לסייע. פה נעצור להסביר שיש חברות קדישא שאינן מאפשרות להורים להיות נוכחים, וזאת למרות שאין בכך שום איסור הלכתי.
אמירת קדיש
כמו בנושא הקבורה, גם בנוגע לאמירת קדיש הסוגיה פתוחה לבחירת ההורים. אין חיוב לומר קדיש, אך גם אין איסור, ואף יש מי שמוצאים לנכון שראוי לעשות כך, אם כי רק אם אין "חיוב" אחר. כמו כן, אין להתאבל על תינוק שנולד מת ואין הכרח להדליק נר נשמה – לפי תחושה. מה כן רצוי לעשות? כמובן שלהתפלל ואף לתת צדקה בגין עילוי נשמת העובר. מכאן שההלכה מגלה רגישות מופלאה, מאפשרת להורים למצוא את דרך האבלות האישית עבורם. אין נכון או לא נכון, והדבר היחיד שבטוח הוא שעל בני הזוג להיות תומכים ונוכחים. להכיל, לעודד ולחזק.
תמיכה משנית – זכויות מטעם ביטוח לאומי
אין לצפות מאישה שעברה חוויה כה מטלטלת שתתאפס בין רגע ותחזור כעבור כמה ימים לעבודה. לא רק שהגוף צריך להחלים, אלא גם הנפש. לאור הדברים, ניתן למצוא שאישה שעברה לידה שקטה לאחר שבוע 22 זכאית לשורה של זכויות סוציאליות, כמעט בדומה לאישה שעברה לידה רגילה. שנרחיב? אישה שעברה לידה שקטה משבוע 22 זכאית לחופשת לידה מלאה (כל עוד היא עבדה באותו מקום במשך כשנה). חופשת לידה מלאה כוללת 14 שבועות בתשלום ו12 שבועות ללא תשלום. נוסף לכך, אפשרי לקחת חופשה ללא תשלום במשך רבע מתקופת העבודה. בהנחה ואותה אישה עבדה באותו מקום עבודה פחות משנה, הרי שאז היא עדיין זכאית ל14 שבועות חופשה בתשלום, ואף זכאית לקחת חל"ת עבור רבע מתקופת העבודה.
מספר עובדות נוספות
מה עוד? טוב לדעת שמבחינת זכויות סוציאליות ניתן לקצר את חופשת הלידה ל6 שבועות, ואף לחלוק אותם עם בן הזוג. עוד חשוב לדעת שאין לפטר את האישה במהלך חופשת הלידה, ואף לא כ60 יום לאחר מכן. לבסוף נציין שאם ההורים השאירו לבית החולים לטפל בתהליך הקבורה, אך לאחר מכן מבקשים לאתר את הקבר, הרי שניתן לפנות לבית החולים ולבקש את רישיון הקבורה. שלא תדעו עוד צער ושיבואו ימים שמחים.