בלי צעקות ועונשים: כך תציבו גבולות לילדים

בעידן של היום יותר ויותר הורים מתקשים להציב גבולות לילדים, אך ילדים זקוקים לחוקים ולגבולות שיאפשרו להם מרחב בטוח לצמיחה ולהתפתחות. הצבת גבולות ועמידה מאחוריהם מגיעות מתוך מקום אוהב, שמבקש ללמד אותם שיש להם את היכולת להתמודד עם החיים גם במקומות הקשים. במאמר שלפניכם פירטנו אודות מספר טיפים להצבת גבולות ברורים לילדים.

הדרכת הורים

הכלי הראשון שיכול לעזור בהצבת גבולות לילדים הוא בעזרת הדרכת הורים. קשיים עם הילדים לא מצביעים על טיב ההורות, ואפשר לפתור אותם בעזרת הכוונה מתאימה. הדרכת הורים תוכל לסייע בשיפור החוסן ההורי, הגדרת עמדה משותפת של שני בני הזוג ויצירת תקשורת מיטיבה אחד עם השני ועם הילדים. קיימים מגוון כלים שאפשר לקבל כדי להצליח לשנות דפוסי חשיבה ופעולה מול הילדים וליצור איזון בין אמפתיה להצבת גבולות, שכן גבולות בריאים מהווים את הדרך לאהוב את הילדים. ילדים שבביתם הוצבו גבולות ברורים ועקביים, גדלים להיות מבוגרים עם יכולת ויסות טובה ויכולת להציב גבולות פנימיים וחיצוניים באופן עצמאי.

דוגמא אישית

ילדים נוטים לחקות את ההתנהגות של ההורים שלהם. זה נובע מתוך צורך להראות בגרות, וכן מעצם העובדה שההורה ומערכת היחסים בין ההורים מהווים מודל לחיקוי עבור הילדים הקטנים. לכן, חשוב להראות דוגמא אישית לילדים ולהתחייב באופן אישי לגבולות שמציבים. אם לדוגמא יש כלל כמו לפנות את הכלים לכיור אחרי ארוחת הערב, אי אפשר לממש אותו אם ההורים לא מפנים את הכלים שלהם בעצמם. הדרך ללמד את הילדים ערכים היא בעזרת אימוץ אותם הערכים ויישומם.

הצבת גבולות בכבוד

כדאי שטון הילדים לילדים יהיה ענייני ומכבד. לא פעם, כאשר ההורים מציבים גבולות, הם מאבדים עשתונות ומדברים בצורה לא נעימה לילדים, וכך הם לא מסבירים לילד כלום ואף גורמים לו להרגיש מסכן שהענישו אותו. במקום לנזוף ולהגיד "מה אתה עושה? לך מיד לחדר שלך!" אפשר לומר "אי אפשר להתנהג ככה, ואני לוקח אותך לחדר". כמו כן, ההתייחסות צריכה להיות למעשה ולא לאחראי למעשה. חשוב להסביר לילד שמה שהוא עשה לא בסדר, ולא שהוא בעצמו לא בסדר. כך הילד יבין מהי התנהגות טובה, ויצליח ליישם אותה בפעמים הבאות.

 

 

הצבת גבולות ריאליים

חשוב שהגבול יהיה הגיוני גם לילד וגם להורים. כלל כמו זמן מסך רק לחמש דקות ביום יכול להיות לא ריאלי עבור ילדים גדולים, שכן בגילאים הללו הילדים מתקשרים ביניהם בעזרת הטלפון הנייד או המחשב, ולא כדאי להציב גבולות שעלולים להרחיק בין הילדים לחברים שלהם. כדאי שהגבול יהיה עם מטרה ריאלית, כדי שהילדים יוכלו להבין את ההיגיון מאחוריו וכך ליישם אותו.

לסיכום

הצבת גבולות לילדים מסייעת להם להיות עם יותר ביטחון, נותנת להם כלים להתמודדות עם החיים בהמשך הדרך ומפתחת אצלם תחושה פנימית של מסוגלות. אפשר וחשוב להציב הורים ולהיעזר בהדרכת הורים, להוות דוגמא אישית ולשמור על עקביות בשמירה על הגבולות שהוצבו. מומלץ להציב גבולות בכבוד כלפי הילדים, וכן להציב גבולות ריאליים שהילדים יוכלו לעמוד בהם. כך ההורים יוכלו לעזור לילדים שלהם לגדול ולהיות אנשים טובים יותר, עם מערכת ערכים יציבה ויכולת לפתור סכסוכים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.