מזל טוב! עברתן את ההיריון והלידה ואתן מחזיקות את הרך הנולד. רגע לפני שמתחילה תקופת האימהות, כדאי שתדעו מהם השינויים הפיזיולוגים שייתכן ותרגישו בתקופה שלאחר הלידה. למה אחרי הלידה יש כאבים הדומים לצירים או כאבי וסת? האם דימום לאחר הלידה תקין? מתי חוזרים למשקל המקורי אחרי הלידה? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.
דימום
בתקופה שאחרי הלידה מתנקה הרחם משרידי ההיריון אשר מופרשים דרך הנרתיק. ההפרשה הזו נקראת לוכיה, והכמות שלה משתנה מאישה לאישה. בימים הראשונים לאחר הלידה ההפרשה הוא אדומה, לאחר מכן היא מקבלת גוון ורדרד ובמשך הזמן הופכת לגוון לבן-צהבהב. במקרים בהם ההפרשה נשארת דמית כדאי להיבדק אצל רופא. תוכלו לקבל מידע על דימום אחרי לידה באתר שערי צדק, אשר מפעיל חדרי לידה ייעודיים עם צוות מיומן ומנוסה.
בצקות
בימים הראשונים לאחר הלידה חלה החמרה בבצקות בידיים וברגליים. זהו שלב ביניים בדרך להשלת עודפי הנוזלים שהצטברו בגוף היולדת במהלך ההיריון. לרוב תגיע הקלה בבצקות כשבוע לאחר הלידה. כדי להתמודד עם התופעה כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל, שעשוי להמליץ על טיפול מותאם או נטילת תוספי תזונה כמו קולגן. מומלץ לפנות לרופא אם הבצקות ממשיכות להחמיר, מלוות בכאבים או במצבים בהם רגל אחת נפוחה באופן משמעותי יותר מהשנייה.
ירידה במשקל
לאחר הלידה הבטן עדיין נפוחה ותפוחה, לעיתים עד כדי מצב שהיולדות הטריות עדיין נראות בהיריון. אחרי הלידה הגוף משקם את עצמו וחוזר למצבו הרגיל טרם ההיריון והלידה. רוב הנשים חוזרות למשקל המקורי שלהן עד כשישה חודשים לאחר הלידה.
התכווצות הרחם
אחרי הלידה הרחם עושה מאמצים גדולים לחזור לגודל המקורי שלו – במהלך תקופה זו מתכווץ הרחם מ-1,000 גרם לכ-100 גרם. ההתכווצות הזו מורגשת בעיקר ביומיים הראשונים שלאחר הלידה, שכן בימים אלה מתרחש השינוי הגדול ביותר. הכאבים הכרוכים בתהליך זה לרוב מורגשים כמו התכווצויות וסת, ולרוב הם מתעצמים עם כל לידה נוספת.
צורך במתן שתן
בימים הראשונים לאחר הלידה הגוף נוטה להיפטר מעודפי הנוזלים שהצטברו במהלך ההיריון, לכן ייתכן שיהיה צורך לרוקן את שלפוחית השתן בתדירות גבוהה. חשוב לנסות לרוקן את השלפוחית כמה שעות אחרי הלידה כדי למנוע את הצורך בהכנסת קטטר וכן למנוע זיהומים בדרכי השתן. חלק מהנשים עלולות לחוות בריחת שתן בשל היחלשות שרירי רצפת האגן, אך אפשר לשפר את מצב זה על ידי פעילות גופנית לשרירים אלה.
תפרים
לעיתים במהלך הלידה צריך לעשות חתך חיץ, או שנוצרים קרעים בתעלת הלידה הדורשים תיקון בעזרת תפרים ובאמצעות חוט הנספג מעצמו. תהליך הריפוי מהתפרים נע בין שבועיים לשלושה. ייתכן ויהיו כאבים שמקשים על הישיבה במשך יומיים עד שבוע לאחר הלידה, ותחושה אי נוחות במשך שבועיים עד חודש. חשוב לשמור על אזור התפרים יבש ונקי, ולפנות לבדיקה רפואית אם מתפתחים אחד או יותר מהמצבים הבאים:
- כאבים חזקים
- הפרשה מוגלתית
- אדמומיות מקומית
לסיכום
אחרי הלידה עשויות היולדות לחוות מספר תסמינים פיזיולוגיים כמו דימום, בצקות, ירידה הדרגתית במשקל, התכווצויות ברחם או צורך תדיר במתן שתן. במהלך הלידה ייתכן שיהיה צורך בתפרים, אשר נספגים לגוף לאחר כשבועיים. חווית הלידה יכולה להיות מעצימה ומרגשת, ובעזרת מודעות לשינויים הפיזיים שהיא עלולה להביא איתה יכולות הנשים ההרות להתכונן בצורה המיטיבה ביותר גם לתקופה הזו בחייהן.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.