אחד הנושאים שמדברים עליו לא מעט בהקשר של גירושין הוא חלוקת זמני שהות של הילדים – כמה זמן הם יקבלו להיות עם כל אחד מההורים שלהם? הנושא הזה דורש לפעמים התערבות משפטית, אז בואו נדבר בהרחבה על הנושא כדי להעלים חוסר הבנות.
השיקולים העיקריים בקביעת זמני שהות
כשהורים מחלקים את זמני השהות של הילדים לאחר גירושין, השיקול המרכזי שעומד לנגד עיניהם הוא טובת הילד. חשוב להביא בחשבון את הצרכים הייחודיים של כל ילד, את גילו ואת מידת ההסתגלות שלו למצב החדש. כמו כן, יש לשקול את יכולתו של כל הורה לספק סביבה בטוחה ויציבה עבור הילד, ולאפשר לו לשמור על קשר יציב ומתמשך עם שני ההורים. חלוקת זמני שהות שווים ככל הניתן בין ההורים נחשבת לרוב כמיטיבה עם הילדים, אך יש לבחון כל מקרה לגופו.
כיצד אופי בני הזוג משפיע על צורת הסדרי השהייה?
מעבר לצורכי הילדים, גם להורים יש השפעה על עיצוב הסדרי השהייה. יש לבדוק את הנכונות והיכולת שלהם לשתף פעולה זה עם זה, את גמישותם ונכונותם להתפשר. במקרים של קונפליקט מתמשך או אלימות, ייתכן שיהיה צורך בהסדרי שהייה מובנים יותר ובליווי צמוד של אנשי מקצוע. מנגד, כאשר בני הזוג מסוגלים לתקשר ביניהם באופן בונה, ניתן יהיה לגבש הסדרים גמישים יותר שיתאימו לצורכי המשפחה.
החלוקה המקובלת ביותר – שני סוגי זמני שהות
השיטה הנפוצה ביותר לחלוקת זמני שהות כוללת שני סוגים עיקריים של הסדרים. הראשון מכונה "סופ"ש ארוך", והוא כולל שהות של הילדים עם ההורה שאינו משמורן (בדרך כלל האב) כל סוף שבוע שני, מיום חמישי עד יום ראשון, בנוסף ליום קבוע באמצע השבוע. הסוג השני הוא חלוקה לסירוגין, וזהו הסדר שבו הילדים שוהים שבוע אצל כל הורה לסירוגין. שתי השיטות יכולות להתאים למשפחות שונות, בהתאם למכלול הנסיבות.
הסדרת חלוקת הזמנים באמצעות גישור
דרך מומלצת ליישוב הסוגיה של חלוקת זמני השהות היא באמצעות הליך של גישור. בהליך זה בני הזוג נעזרים במגשר מקצועי וניטרלי שמסייע להם להגיע להסכמות בדרכי נועם וכבוד, תוך התחשבות בצרכים של כל הצדדים. היתרון הגדול של גישור הוא שהוא מאפשר גמישות רבה יותר בעיצוב ההסדרים, ומעניק לצדדים שליטה על התהליך והתוצאה. כמו כן, הסכמות שהושגו בגישור נוטות להיות יציבות יותר לאורך זמן, שכן הן פרי רצונם המשותף של ההורים.
כיצד נקבעים דמי המזונות בהתאם לזמני השהות?
הסוגיה של זכויות הגבר בגירושין בהקשר של מזונות הילדים השתנתה מאוד בשנים האחרונות, במקביל להתפתחות המגמה של חלוקת זמני שהות שווים יותר בין ההורים. ככל שחלוקת הזמנים בין ההורים שוויונית יותר, כך גם נטייתו של בית המשפט לחלק את המזונות בצורה שוויונית יותר. הדבר נובע מההנחה שכל הורה נושא בהוצאות הילדים בזמן שהותם עימו. עם זאת, עדיין מביאים בחשבון פערי שכר גדולים בין ההורים, את יכולותיו הכלכליות של כל צד, וצרכים מיוחדים של הילדים.
שינויים בזמני השהות יכולים להשפיע באופן ישיר על חישוב המזונות. למשל, אם בעקבות הסכם או החלטה שיפוטית הורחבו זמני השהות של האב, ייתכן שהוא יוכל לבקש הפחתה בסכום המזונות שעליו לשלם, מתוך הנחה שבפועל הוא נושא בהוצאות הילדים בזמן השהייה המורחב. מנגד, אם זמני השהות שלו צומצמו, עשויה לעמוד לאם הזכות לתבוע העלאה של דמי המזונות. בכל מקרה, נדרשת הערכה מקצועית של מומחים כדי לקבוע את ההשלכות הכלכליות של השינוי.
נסיבות שבהן ניתן לבקש שינוי בזמני השהות
על אף שהסכם הגירושין או פסק הדין קובעים את זמני השהות, ייתכנו מצבים שבהם יהיה צורך בשינוי ההסדרים כשחלות נסיבות המצדיקות זאת, למשל שינוי במקום המגורים של אחד ההורים, קשיים רגשיים או התנהגותיים של הילדים, או חוסר תפקוד של אחד ההורים. חשוב להדגיש כי הרף להוכחת הצורך בשינוי גבוה יחסית, ולא כל שינוי בנסיבות יצדיק בהכרח התערבות בהסדרי השהות שנקבעו.
תהליך הגשת בקשה לשינוי זמני השהות בבית המשפט
ההורה המעוניין בשינוי זמני השהות צריך לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה מסודרת, הנתמכת בתצהירים ובראיות התומכות בצורך בשינוי. בית המשפט ידון בבקשה לאחר קבלת העמדה של ההורה השני, ולרוב גם תסקיר של העובדת הסוציאלית לסדרי דין. במקרים המתאימים יופנו הצדדים להליך מהיר של פגישת מהו"ת או גישור, מתוך רצון לסייע להם להגיע להסכמות. במקרים מורכבים יותר בית המשפט יכול למנות מומחים נוספים, למשל פסיכולוגים או יועצי משפחה, שיסייעו בגיבוש ההמלצות.
ראוי ומומל. לנסות ולהימנע ככל האפשר מהליכים משפטיים מתמשכים סביב זמני השהות, אשר פוגעים ביציבות שהילדים זקוקים לה כל כך בתקופה זו. עם זאת, במקרים שבהם יש חשש ממשי לשלומם הנפשי או הפיזי של הילדים, הפנייה לערכאות היא הכרחית. בכל מקרה מומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה בדיני משפחה, שילווה את ההורה לאורך ההליך המשפטי וייעץ לו כיצד לפעול על מנת להבטיח את טובתם של הילדים.
סיכום
חלוקת זמני שהות צריכה להיעשות לפי היכולות של כל הורה, לצד הצרכים של הילדים מכל אחד מההורים שלהם. חשוב להגיע להסדרים שמקובלים על שני הצדדים ומומלץ מאוד לעשות זאת בדרכים כמו גישור לפני שפונים לערכאות משפטיות. בכל אופן כדאי תמיד להתייעץ עם עורך דין מומחה כדי למצות את הזכויות שלכם ולהצליח לשמור על טובת הילדים בראש סדר העדיפויות.