במאמר הזה נסקור אפליקציה חדשה יחסית אבל כזו שכבר גוררת אחריה הרבה דיון, ויכוחים ואפילו מריבות בין ילדים להוריהם. אם חשבנו שאחרי פייסבוק, אינסטגרם או סנאפצ'אט כבר ראינו הכל מבחינת השכלולים והפיצ'רים, הגיעה טיקטוק וטרפה את הקלפים. האפליקציה שייכת ל'דור החדש' של הרשתות החברתיות – אין שם כמעט מבוגרים והקצב של התכנים גבוה. מקור האפליקציה, סין, בוודאי לא תורם לביטחון שיש להורים רבים בה. במאמר הזה נתחיל דווקא בסקירת הדברים החיוביים בטיקטוק כי לדעתנו יש רבים כאלו. לאחר מכן נסקור את הסיכונים והמגבלות שלה. אם גם לכם יש ילדים, ילדות, מתבגרים או מתבגרות בבית – המאמר הזה נכתב אליכם.
טיק טוק, הטוב הרע והמסוכן
טיק טוק היא אפליקציה קצבית עם שפע תכנים של מוזיקה, ליפ סינק ובידור קל. כל התכנים נוצרים כמובן על ידי המשתמשים כאשר ניתנות למשתמשים הצופים אפשרויות תגובה בסרטון שמוצג בקטן. אורך הסרטונים איננו מוגבל ולא ניתן להעלות תמונות. יש כן אפשרויות עריכה מאד מגוונות כולל בחירה של מוזיקת רקע ממגוון סגנונות. האפליקציה תופסת תאוצה וכמו כל רשת חברתית מצליחה, קידום סרטונים בטיק טוק הוא כבר שירות שניתן להשיג למי שרוצה להאיץ את הפרסום שלו.
השפעות חיוביות – ובכן, בסך הכל מדובר בעוד אפליקציה שמפגישה בין ילדים או בני נוער לחבריהם ואפילו מעבר לכך. ישנן הרבה עדויות לקשרים שנוצרים בין המשתמשים וממשיכים גם אל מחוץ לגבולות האפליקציה. האפליקציה מעודדת יצירתיות ונותנת דרור ליצר המופע – שירה, ריקוד או אפילו קומדיה שקיים אצל ילדים רבים. חלק מהתכנים שם מגיעים לרמה גבוהה בהתחשב שאלו יוצרים חובבנים לחלוטין.
ילדים שלא מוצאים את עצמם עם החברים בכיתה, יכולים למצא משתמשים בעלי עניין משותף באפליקציות החברתיות וטיק טוק היא מקום נהדר לעשות זאת.
הבעיות בטיק טוק – ובכן, לא הכל וורוד בטיק טוק וכמו לאפליקציות רבות גם כאן קיימים סיכונים שאולי אפילו מתעצמים מעט. ראשית, קיימת החדירה לפרטיות. בגילאים צעירים קשה להבחין בבעיתיות שבדבר אבל היא קיימת. לילדים אין עדיין שכבות הגנה חזקות ורבים מהם חושפים דברים אישיים שלאחר מכן מתנקמים בהם.
בעיה נוספת היא חשיפה לתכנים לא הולמים. אז נכון, תמיד ילדים צעירים למדו מילים גסות מהנערים הגדולים, אבל כאן זה אחרת. חלק מהתכנים הם כבר לא סתם מילים גסות אלא תיאורים בוטים או אפילו רמיזות בוטות למיניות ואלימות.
בעיה נוספת היא החשיפה לחשבונות שיכולים להיות מפוקפקים מבחינת הכוונות של מישעומד מאחוריהם.
הפתרון הנכון הוא בשני אופנים: ראשית מעקב הורים לשימוש נכון באפליקציה – הגדרות נכונות של חשיפה או חסימת תכנים. שנית, דרוש שיח מתמיד עם הילדים. שיח שנותן לילד כלים להתגוננות מצד אחד ומהצד השני מנסה להבין אם קיימות בעיות.