רבים שומעים אודות השילוב של טבעונות והיריון וישר ממהרים להרים גבה ולזרוק מגוון משפטים שגורמים לאם לחוש ברע באשר לבחירתה. האם טבעונות והיריון אכן לא הולכים ביחד? ובכן ממש כפי שלפני הלידה יש להכין בבית חיתולים, לרכוש מיטה מתאימה ולברר אודות הנקה ומוצצים, כך גם בעת ההיריון יש להתאים בין המצב החדש לתזונה מתאימה, משמע בהחלט ניתן להיות בהיריון ולהתמיד בתזונה טבעונית, אם כי חשוב לבצע התאמה מושכלת – לדבר עם דיאטנית בתחום.
רק בריאות
טבעונות היא הרבה דברים, אך בין היתר טבעונות שוות ערך לבריאות. מכאן שטוב לדעת שבעידן הנוכחי יותר ויותר אנשים מודעים לבריאות ועל כן בוחרים בטבעונות. אי לכך מגוון חברות ואתרים ייעודיים משדרגים את הטבעונות בישראל, מסבירים ומנחים כיצד ומה לאכול, ואף מכווינים אל עבר המוצרים והמסעדות המותאמים. לאור הדברים אם את בהיריון וטבעונית, טוב לדעת שלעומת העשור הקודם, כיום הסיטואציה הרבה יותר פשוטה, כך שאם לצורך הדוגמה מתחשק להתפנק במסעדה טבעונית, אתר כגון vegan-friendly יסגור עבורך את הפינה.
בראש ובראשונה תזונה מושכלת
בשנת 2015 האקדמיה לתזונה ודיאטה פרסמה את עמדתה: תזונה טבעונית מתאימה לנשים בהיריון, כל עוד היא מותאמת היטב, כאשר בין היתר יש להקפיד על צריכה מספקת של חלבון, סידן, ויטמין די, ברזל, אומגה 3, ויטמין B12, יוד וכדומה.
יתרון יחסי
חשוב להבין שרוב הבשר שנצרך כיום עתיר בשומן, כולסטרול ואף בהורמוני גדילה, אנטיביוטיקה וחיסונים – אלמנטים שאינם מומלצים בשוטף ובטח שלא לנשים בהיריון. כמו כן, תזונה טבעונית מחזיקה ביתרונות ייחודיים, וזאת בשל כמה סיבות: תזונה טבעונית נחשבת מאוזנת וקלה לעיכול, ותזונה טבעונית ממזערת את הסיכוי שהמזון יתסוס במערכת העיכול, עובדה שבין היתר ממזערת את הסיכוי לקבל מגוון מחלות וזיהומים. אי לכך נשים הרות שמקפידות על תזונה טבעונית פחות סובלות מבעיות שנוגעות לסכרת וללחץ דם.
השמנה ואנמיה
ידוע שנשים בהריון נוטות להשמין, ועל כן מרגיע לדעת שתזונה טבעונית ממזערת את הסיכויים להשמין. עוד נחדד בנושא שאם לא עולים מספיק במשקל רצוי לצרוך יותר זרעים ואגוזים שעשירים באומגה 3. כמו כן, בכדי להשלים את מאגרי הסידן שכה חשובים בתקופת ההריון רצוי לדעת שבמקום חלב ניתן לצרוך חלב סויה וטחינה מלאה. מהי המסקנה? יש פתרונות, רק צריך להיות מודעים אליהם. מה לגבי אנמיה? ובכן מחקרים מראים שאנשים שבחרו בטבעונות אינם נוטים יותר לאנמיה מאשר אנשים רגילים. מכאן שאם חברים ובני משפחה מרימים גבה לנוכח התזונה הטבעונית שמלווה את ההיריון, אתם מוזמנים לשלוח אותם לקרוא מחקרים עדכניים.
הכוונה מקצועית
לסיכום נציין שממש כפי שלאנשים רגילים יש סיבות בריאותיות לדבוק בתזונה טבעונית, כך נכון הדבר בכול הנוגע לנשים הריוניות, אך בכדי להפיק את המרב ולוודא ששומרים על בריאות העובר, חשוב לעבור בדיקות דם תקופתיות, לעקוב אחר המדדים וכמובן להיעזר בתזונאית שמכירה מקרוב את עולם הטבעונות ובעלת רזומה חיובי. שיהיה בשעה טובה!