רשלנות רפואית בטיפול בילדים

רשלנות רפואית בטיפול בילדים

אף אחד אינו רוצה בכך, אך תחום הרשלנות הרפואית חי גם בעולם הילדים, אם בשל אבחון לקוי ואם בשל טיפול כושל. מכאן שיש לדעת כיצד לזהות מקרים שכאלו – על מנת שאנו ההורים נדע מה לדרוש וכיצד לפעול עבור היקרים לנו מכל, הילדים!

דוגמאות לרשלנות רפואית בילדים

מה לא נאמר על רשלנות רפואית, אך מה בדיוק נכנס תחת ההגדרה כאשר קהל היעד הנו ילדים? ובכן כל מקרה שמוביל לנזק משמעותי בתחום הנפשי או הפיזי, כתוצאה מחוסר אבחון, טיפול פגום, חוסר ערנות וכדומה. להלן מגוון דוגמאות מהתחום, כך שהתמונה תהיה כמה שיותר ברורה.

  • חוסר רצינות – ילדים ידועים כאנשים קטנים בעלי דמיון מאוד מפותח, ועל כן לא כל תלונה שלהם מובילה להיענות רצינית. אי לכך כאשר ילד מתלונן על כאב מסוים ואילו הרופא פוטר את המקרה כהגזמה, או כהתרגשות בשל שינוי מהותי בחיים (למשל מעבר לגן חדש), הרי שהבעיה עשויה להיזנח ובו זמנית להתפתח לממדים הרסניים.
  • ליווי התפתחותי כושל – רפואת הילדים מכסה את טווח הגילאים הבא: מגיל ינקות ועד לגיל בגרות, כך שליווי התפתחותי מהווה נדבך מהותי. לאור הדברים, יש שלל מקרים של רשלנות רפואית דווקא בגילאים הצעירים, ולו כי לא מזהים בזמן בעיות משמעותיות, או כיוון שהרופא המלווה אינו בקיא מספיק במכלול התחומים הרלוונטיים.
  • חוסר בדיקה מקצועית, כמו גם בשל חוסר ניסיון.
  • תקשורת פגומה מול ההורה – הרופא נותן להורה המלצה רפואית מבלי לוודא שההורה הבין מה בדיוק עליו לעשות. לעיתים מינון מוטעה או הליך רפואי שגוי מצד ההורה עשוי להוות רשלנות רפואית, פשוט כי הגוף המטפל אינו הקפיד להיות מספיק ברור ומדויק במתן ההוראות.
  • חוסר רגישות לפרטים – מתן תרופה מבלי לבחון מינון אידאלי לצד רגישויות.
  • כשל של כלל מערכת הבריאות – ידוע שחיסונים עשויים במקרים נדירים להוות נזק משמעותי, ואכן מצב בו החיסון פוגע, למשל הופך ילד בריא לאוטיסט, מהווה סיטואציה של רשלנות רפואית מטעם מערכת הבריאות.
  • חוסר אבחנה של מגוון מחלות ילדים.
  • אבחון שגוי – אבחון שגוי עשוי להיתפש כרשלנות רפואית בילדים, בשל העובדה שהוא לא מנע בזמן בעיה כזו או אחרת.
  • המלצה שגויה – המלצה לקבל טיפול רפואי בלתי מתאים, שבין היתר מחמיר את המצב הרפואי.
  • דילוג על שלבים – אי בחינת הרקע של נתוני הילד (נתונים משפחתיים, רגישויות, היסטוריה רפואית וכו').
  • אי מקצועיות – המלצה רפואית מבלי להחזיק ברקע המקצועי הנדרש.

מקרה שהיה

לצד שלל הדוגמאות הכלליות, נבקש להנחית דוגמה למציאות: ילד הגיע עם הוריו לרופא בשל תלונה על כאבים נוראיים בבטן התחתונה וקיבל כדור שמטפל בתסמין אך לא בבעיה, כך שבמקום לזהות את מקור הבעיה (תוספתן) בזמן, מתגלגלים למצב מסובך בו התוספתן התפוצץ ועתה הניתוח הפך להיות הרבה יותר בהול ומסובך.

רגישות יתרה

ניתן לומר שלצד מגוון נישות בתחום הרשלנות הרפואית, רשלנות רפואית בילדים מהווה את האתגר הגדול והרגיש ביותר, לפחות בכול הנוגע למבחן ההוכחה, וזאת כי בין היתר רופאים אינם ממהרים להודות בטעות. לפני שתמהרו לדווח על רשלנות רפואית, יש לוודא שאכן מדובר בהתרשלות ולא בטעות סבירה וכמובן שיש להוכיח קשר ישיר בין הנזק לבין הגוף הרפואי. אי לכך, ליווי מקצועי חשוב עד מאוד במקרים מעין אלו, ולו על מנת להבין האם שווה לצאת למאבק.