אם תשאלו כל הורה מה המשימה החשובה ביותר בנוגע לגידול הילדים, כנראה תשמעו הרבה פעמים תשובה שמדברת על הצורך להכין אותם בצורה טובה לחיים בוגרים ועצמאיים. כלומר, חשוב ללמד אותם איך להתנהל כלכלית, איך להתנהל במקום עבודה ובאילו אפיקים כדאי להשקיע, כדאי להכין אותם לחיים הזוגיים וללמד אותם איך להתנהל מול בני/בנות המין השני וכמובן שצריך לוודא שהם יודעים בבגרותם איך לנהל משק בית בצורה טובה וחכמה. עם זאת, בגילאים צעירים אנו מדברים על דברים הרבה יותר בסיסיים וקריטיים בשביל חיים בעולם שלנו, למשל חצייה של כביש, כישור בסיסי שכל ילד חייב לרכוש מגיל צעיר על מנת לחיות חיים עצמאיים. אז אם גם הילדים שלכם מתקרבים לגיל תשע ואתם מרגישים שהגיע הזמן לעבור איתם על זה, אנו רוצים לעבור על הדגשים החשובים לקראת תהליך הלמידה.
מאיזה גיל ילדים יכולים לחצות את הכביש לבד?
אם כך, חשוב להבין קודם כל מתי ילד יכול לחצות כביש לבד בראש ובראשונה. על פי החוק וההגדרה הברורה, ילדים יכולים לחצות כביש לבד רק מגיל תשע ומעלה. ילד לפני גיל תשע לא חוצה כביש ללא ליווי מבוגר. מה הסיבה אתם שואלים? ובכן, לפני הגיל הזה ישנה יכולת ריכוז לזמן קצר בלבד וקושי לבצע כמה פעולות בו – זמנית, קושי בעיבוד של מידע וזמן תגובה ארוך, שיפוט לקוי של מרחקים ומהירויות של כלי רכב, קושי משמעותי בהערכת סיכונים, קושי ביישום כללים לחציית כביש ועוד. יחד עם זאת, גם כאשר הילד הגיע לגיל תשע, זה לא אומר שאנחנו פשוט יכולים לשלוח אותו לדרכו בלי הכנה. עלינו להסביר לו בדיוק איך לעשות את זה ולא לשחרר אותו אם אנחנו לא בטוחים במאת האחוזים שהוא מוכן לחצייה של הכביש לבדו.
מתחילים על יבש
אז איך מתחילים? ובכן, בשלב הראשון חשוב להסביר לילד את הכללים השונים לגבי חציית כביש שכמובן משתנים בהתאם לסיטואציה. יכול להיות שהוא כבר מכיר את חלקם אבל זה הזמן לחדד ולעבור על כולם כדי לוודא שהוא באמת מכיר אותם.
חשוב מאד לדבר איתו על חצייה רק במקום עם מעבר חצייה, על ההתייחסות לרמזורים עבור הולכי הרגל היכן שהם קיימים, על העובדה כי הנהגים ברכבים צריכים לתת לנו הולכי הרגל זכות קדימה, אך שאין זה מובן מאליו ושזה לא אומר שפשוט אפשר להתפרץ לכביש ולסמוך על הנהג שיפעל על פי החוק ועל החשיבות של הסתכלות לכל צד מספר פעמים לפני החצייה. כמו כן חשוב לדבר ולעבור על הנושא של חציית כבישים בחושך ולהבהיר לילדים שבמצבים מסוימים יכול מאד להיות שבכלל לא יראו אותם.
סימולציות
רגע לפני שתתחילו לתרגל ביחד, כדאי ליצור סימולציות שונות בתוך הבית או בחצר ולראות אם הילד אכן מבין את החוקים השונים. אפשר גם לתרגל עם הילדים סימולציות כשאתם עצמכם אוחזים בהגה ולהראות להם איך אתם נוהגים כשאתם מתקרבים למעבר חצייה ולשאול אותם אם הם חושבים שהולך הרגל פעל כשורה, עם זאת להסביר, כמו בפסקה הקודמת, שעל אף שאתם נתתם זכות קדימה להולך הרגל לא כל נהג ייתן, ולכן יש לקבל זכות קדימה ולא לקחת.
יוצאים לתרגל ביחד
בשלב הזה שווה לתרגל יחד עם הילד בכבישים אמיתיים. מחזיקים לו את היד ושואלים אותו שאלות לגבי כל סיטואציה – האם ומתי ניתן לחצות, למי מגיעה זכות הקדימה וכן הלאה. אחרי מספר פעמים אפשר כבר לתת לו להוביל ופשוט ללכת קרוב אליו כדי לראות שהוא אכן מבין כיצד מתבצעת חצייה בטוחה של כביש.
מרגישים שהוא תפס את זה? אפשר לנסות ולהסתכל עליו מרחוק בכבישים פחות מסוכנים, עד שעם הזמן כבר תבינו יחד שהילד מוכן לחצייה של כבישים והתנהלות בעולם האמיתי. בהצלחה!